Wat is domotica en hoe kan het jouw leven verbeteren?

Domotica maakt het mogelijk om alle technieken uit een woning in één enkele installatie te integreren. Dit maakt het mogelijk om je volledige woonst op een efficiënte manier aan te passen aan jouw wensen. Dit niet alleen waar, maar ook wanneer je dat maar wenst. Domotica is bovendien een ongelofelijk ruim begrip. Zo is er bijvoorbeeld de bekende alles-uitfunctie, maar wat ook te denken van het automatiseren van je zonwering? Zelfs voorgeprogrammeerde sfeerverlichting behoort tot de mogelijkheden.

Het automatiseren van je woning

Domotica is eigenlijk een andere benaming voor huis- of gebouwautomatisering. Dat klinkt behoorlijk complex. Nochtans is de achterliggende functie vrij eenvoudig. Het draait er bij domotica namelijk vooral om, om je leven zo aangenaam en eenvoudig mogelijk te maken. De basis hiervoor wordt gevormd door het verbinden van alle voorzieningen in huis met één enkel beheersysteem. Verschillende zaken kunnen hierop worden aangesloten zoals:

 • De verlichting;
 • De verwarming;
 • Videofonie;
 • Inbraak- en brandbeveiliging;
 • De zonweringen waar gebruik van wordt gemaakt;

Bovenstaande is nog maar het topje van de ijsberg. In de praktijk kan je dan ook perfect alle verschillende technieken en aanverwante zaken uit je woning op dit systeem aansluiten. Zo weet je ze in een handomdraai en vanaf een locatie naar keuze aan te sturen.

Welke voordelen brengt het gebruik van domotica met zich mee?

Door gebruik te maken van domotica zal je kunnen vaststellen dat je kan rekenen op heel wat interessante voordelen. Deze voordelen hebben betrekking tot verschillende aspecten van het wonen. Zo kan je niet alleen rekenen op meer comfort en veiligheid, daarnaast kan domotica ook helpen om energie te besparen. Dit laatste is dan natuurlijk weer goed voor de portemonnee. Ben jij ook benieuwd naar de manier waarop domotica kan helpen om jouw energiefactuur naar omlaag te halen? Dat kan met de volgende opties:

 • Door gebruik te maken van bewegingssensoren voor de verlichting;
 • Door het integreren van zoneverwarming in je woning;
 • Met een alles-uitfunctie;
 • Middels een automatische zonwering;
 • Door gebruik te maken van een energiemanagement functionaliteit;

Hou rekening met de noodzaak van dubbele bekabeling!

Wanneer ook jij gebruik wenst te maken van domotica in je woning zal je uiteraard de vereiste voorzieningen moeten controleren. Een belangrijk aandachtspunt van domotica is in ieder geval de noodzaak van dubbele bekabeling. Op dit vlak moet je dan ook rekening houden met:

 1. De traditionele elektriciteitsdraden welke zijn vereist voor de voeding van technische toestellen die werken op 220 volt;
 2. Een extra laagspanningscircuit welke het mogelijk maakt om de informatie naar het centrale gebouwbeheersysteem door te sturen;

Beiden zijn van cruciaal belang voor het kunnen realiseren van een systeem met domotica. Op het extra laagspanningscircuit worden alle sensoren aangesloten. Het kan hierbij onder meer gaan om lichtsensoren, maar ook om temperatuursensoren, bewegingsmelders, etc. Hou er tot slot eveneens rekening mee dat er in de elektriciteitskast van je woning extra ruimte dient te worden voorzien voor het plaatsen van de domoticamodules.